Beneficiile Meditatiei

Traim in aceste timpuri moderne si agitate in care suntem grabiti, pe pilot automat, vrem sa bifam cat mai mult, sa demonstram cat mai mult, iar toate acestea ne pot conduce catre o stare de stres prelungit, oboseala cronica, stari de agitatie, neliniste, anxietate sau chiar depresie.

Tot mai multi oameni au nevoie de instrumente care sa ii ajute sa se elibereze de stresul acumulat peste zi si sa traiasca in armonie si echilibru. 

Iata cateva unelte utile: plimbari lungi in natura, scrierea intr-un jurnal, practicarea recunostintei, tehnici de respiratie, terapie cu sunete, gong bath, mindfulness si meditatie.

Chiar daca se vorbeste atat de mult de toate aceste tehnici, putini sunt cei care se incumeta sa aiba o practica constanta, asta si din cauza faptului ca nu au o imagine clara asupra a ceea ce presupune fiecare dintre acestea si care sunt beneficiile. 

Ideal ar fi sa facem distinctia intre Meditatie si Mindfulness, pentru ca sunt termeni folositi ca si cum ar fi sinonimi, insa ei nu determina acelasi lucru.

Mindfulnes este arta de a aduce atentia in prezent. Este o tehnica foarte utila, mai ales in lumea agitata in care traim, in care in fiecare secunda absorbim informatii din jur, creierul este suprasolicitat, iar totul este despre tehnologie si mai putin despre a fi AICI si ACUM. 

Majoritatea aplicatiilor, majoritatea materialelor accesibile si prezente pe internet, ceea ce se preda in cadrul studio-urilor de yoga ar putea fi incadrat sub umbrela Mindfulness.

Ori de cate ori ne directionam focusul asupra ceva, facem o vizualizare ghidata si ne focusam pe respiratie, numaram respiratia, accesam tehnici mindfulness.

Beneficii: focus pe diferite sarcini, prezenta aici si acum, ne ajuta sa ne simtim bine in prezent, indepartand efectele stresului.

Meditatia este o tehnica cu ajutorul careia accesam o a patra stare de constiinta, diferita de starea de veghe, starea de somn si starea de vis. Asadar, accesam o stare diferita de constiinta in care cele 2 emisfere cerebrale incep sa functioneze la unison, accesand un procentaj egal din cele doua emisfere, ceea ce ne dorim. Nu ne dorim ca una dintre emisferele celebrale sa fie dominanta, asa cum se intampla in mod frecvent, ci ne dorim sa avem acces in procent cat mai mare la capacitatea creierului nostru.

Cand meditam, crestem neuroplasticitatea, adica acea capacitate a creierului de a se schimba, de a se adapta si reorganiza permanent sub efectul stimulilor din mediu. In aceeasi masura, meditatia sustine neurogeneza, adica acea capacitate a creierului de a genera celule noi.

Beneficii:

  1. activam cele doua emisfere celebrale, sincronizandu-le, pentru a putea folosi cat mai mult din capacitatea creierului;
  2. activam hormonii fericirii;
  3. destresam creierul si corpul, accesand o stare in care ne eliberam de stresul acumulat de-a lungul timpului, dand corpului acea stare profunda de odihna, de 2 pana la 5 ori mai profunda decat somnul, ceea ce este foarte hranitor pentru corp, care stie cum sa vindece si regenereze singur;
  4. eliberam starea de agitatie, neliniste, panica, depresie si stres. Ne eliberam nu doar de stresul din ziua curenta, ci si de stresul din trecut, stocat in celule ca memorie celulara.

Foarte interesant este faptul ca neurocercetatorii studiaza si ajung la aceeasi concluzie cu indienii care practica aceste tehnici de mii de ani. Nu doar ca putem demonstra stiintific faptul ca meditatia si mindfulness sunt tehnici ce au un impact benefic important, dar acum, cu ajutorul tehnologiei se poate demonstra cum diferite tipuri de meditatie afecteaza sau impacteaza, mai degraba diferite parti ale creierului.

Daca vrei sa introduci meditatia in viata ta, am pregatit un program de 7 zile foarte complex si util, care te va ajuta nu doar sa ai o imagine clara, dar sa si meditezi eficient.

Learn to Meditate este un program transformational de 7 zile care te va ajuta sa implementezi meditatia ca ritual zilnic pentru o viata in liniste si armonie, cu mai multa inspiratie si productivitate! Iata ce contine:

Ce contine?
1. Workshop in care vei invata:
– ce e meditatia de fapt si cum functioneaza?
– care e diferenta dintre meditatia ghidata si o tehnica personala de meditatie
– care sunt beneficiile?
– cum sa meditezi eficient si sa obtii rezultate rapide
– cum sa respiri corect
– cum sa integrezi meditatia in viata ta
– cum sa ai atitudinea potrivita si sa te eliberezi de stres
2. Initiere in tehnica personala de meditatie din traditia himalayana
3. Practica zilnica online intr-un grup suport + teme de reflectie
4. Q& A
Incepem pe 17 Noiembrie. Accesand link-ul de mai jos vei gasi toate detaliile legate de program, cost si modalitatea de inscriere:
Saptamana cu mult soare in suflet!
D

Write a comment