Ce este meditatia si cu ce ne ajuta?

Unele persoane asociaza gresit termenul de “a medita” cu “a gandi”, “a contempla” sau a” visa cu ochii deschisi”. Totusi, meditatia nu este nici unul dintre aceste lucruri, ci este un proces distinct si diferit, fiind foarte importanta intelegerea acestuia.

Meditatia este o tehnica speciala pentru a odihni mintea si pentru a atinge o anumita stare de constiinta, total diferita fata de starea normala. In meditatie, esti complet  treaz si alert, iar mintea nu este focusata pe lumea exterioara sau pe ceea ce se intampla in jur, ci este limpede, relaxata si complet focusata in interior.

Meditatia implica o abordare precisa, subtila si diferita, ajutandu-ne sa invatam cum sa acordam atentie si cum sa intelegem diferitele niveluri ale noastre: corpul, respiratia si mintea.

Pe masura ce vom progresa, vom observa efectele meditatiei: veselie, limpezime, constientizare, eliberarea efectelor stresului la nivel fizic, mental si emotional. Corpul va deveni mai relaxat, mintea va deveni mai creativa si mai focusata, observand imbunatatiri semnificative in starea de sanatate si in relationarea cu cei din jur.

De asemenea, meditatia are o influenta importanta asupra sanatatii. In zilele noastre, cele mai multe boli pot fi clasificate, intr-o oarecare masura, ca psihosomatice, avand originea in ganduri si emotii sau fiind influentate de acestea. Oamenii de stiinta au inceput sa accepte faptul ca unele boli nu pot fi tratate(doar) in mod conventional, intrucat daca o boala isi are originea in mintea si in reactia emotionala, cum poate un tratament extern sa restabileasca singur starea de sanatate?

Daca ne vom axa doar pe remedii externe si nu cautam sa intelegem mintea si emotiile, vom trata doar efectul, fara sa eliminam cauza.

In procesul meditatiei, ii cerem mintii sa se elibereze de tendinta  de a gandi, a analiza, de a-si aminti, de a rezolva probleme care de multe ori nici macar nu pot fi transpuse in realitate, de a se focusa pe evenimente din trecut sau pe asteptarile in ceea ce priveste viitorul. Pe scurt, ii cerem mintii sa se detaseze de ganduri si de emotii si sa inlocuiasca activitatea mentala cu constientizarea interioara si atentia asupra sinelui. Prin urmare, meditatia nu reprezinta faptul ca ne gandim la probleme sau faptul ca analizam situatiile cu care ne confruntam, ca visam cu ochii deschisi sau ca lasam mintea sa rataceasca fara tinta. Meditatia nu este despre conversatia interioara, cearta cu noi insine sau intensificarea procesului gandirii, ci dimpotriva: MEDITATIA REPREZINTA PUR SI SIMPLU O FOCALIZARE CATRE INTERIOR, FARA EFORT, A ATENTIEI SI  A  CONSTIENTIZARII.

In timpul meditatiei, incercam sa ne detasam de multitudinea de ganduri trecatoare, de preocuparile, fluctuatiile, identificarile si proiectiile mintii. Nu vom incerca sa golim mintea de ganduri, pentru ca este imposibil, dar ii vom permite sa se focuseze pe un singur element subtil sau pe un obiect, ceea ce va conduce atentia mai departe spre interior.

Aducand atentia in interior, ajutam mintea sa inceteze procesele mentale stresante, cum ar fi: procesul gandirii, al rationamentului,ingrijorarea, tendinta de a planifica, de a analiza.

Meditatia contribuie la dezvoltarea fortei interioare necesare pentru a face fata intr-un mod eficient tuturor problemelor din viata de zi cu zi.

Write a comment