De ce atletii sau persoanele care fac sport de performanta ar trebui sa faca yoga?

Pregatirea sportiva necesita o abordare holistica. Indiferent ca faci atletism, culturism, tenis, handbal, fotbal sau crossfit, principiile sunt universal valabile.

Corpul uman este o unitate psihomatica. Nu exista separatie minte-corp. Mintea influenteaza corpul si viceversa.

Pentru a putea controla corpul si mintea, trebuie mai intai sa le intelegi. Auto-cunoasterea se  castiga prin studiul propriei persoane si observare. Trebuie sa inveti sa iti asculti corpul, sa inveti limbajul propriului corp, sa iti intelegi mintea si modul in care functioneaza.

Cei 4 pasi de baza necesari pentru auto-cunoastere sunt:

  1. Constientizarea corpului ( controlul corpului)
  2. Constientizarea respiratiei ( controlul respiratiei)
  3. Atentie/ focus (disciplina)
  4. Concentrare

Urmand acesti pasi, vei invata sa iti asculti corpul, sa devii familiar cu limbajul corpului si sa intelegi cum functioneaza mintea. Astfel, vei deveni constient de modul in care iti poti controla mintea.

Vei experimenta beneficiile remarcabile ale yoga care vin din constientizare si din cunoasterea faptului ca avem capacitatea de a ne controla functiile autonome.

Yoga poate fi folosita ca warm-up, cool-down, regenerare, compensarea dezechilibrelor musculare, relaxare.

Iata 6 motive pentru care cred ca yoga aduce te poate ajuta:

  1. Yoga imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea

Practicarea yoga creste flexibilitatea si usurinta de miscare.

Posturile din yoga cultiva mobilitatea, ajuta la consolidarea rotatiei externe a soldurilor si a umerilor, protejand in acelasi timp articulatiile. Muschii elastici si articulatiile flexibile se misca mult mai eficient, se refac mai repede in urma efortului, prevenind accidentarile.

  1. Yoga te ajuta sa te focusezi

Unul dintre avantajele notabile ale yoga este acela ca mai multe task-uri de antrenament pot fi realizate simultan datorita unitatii dintre corp si minte.

Prin ce se distinge un campion olimpic de un alt participant? Prin mintea sa.

Practicata regulat, yoga iti aduce constientizarea si focusul de care ai nevoie pentru a aduce atat pregatirea, cat si performanta la un alt nivel.

  1. Yoga te ajuta sa respiri corect si eficient

Sincronizarea miscarilor cu respiratia este esentiala, indiferent de sportul practicat.

Prin posturile de deschidere a toracelui, yoga creste in mod semnificativ capacitatea pulmonara, imbunatatind starea fizica generala, aducand un aport suplimentar de oxigen, indepartand oboseala, ajutand la sustinerea miscarilor pentru perioade mai lungi de timp.

4. Yoga dezvolta abilitatea de a ramane in echilibru

Echilibrul este un element esential. Posturile din yoga ajuta la imbunatatirea echilibrului, stabilitatii si proprioperceptiei, imbunatatind performanta si eficienta antrenamentelor.

5. Yoga reduce riscul accidentarilor

Unul dintre lucrurile care impiedica progresul, mai mult decat o pregatire inadecvata, este o accidentare. Prin imbunatirea constientizarii corpului, yoga reduce acest risc de accidentare.

6. Yoga ajuta la relaxarea in urma efortului prelungit

Relaxarea este importanta pentru a putea “digera” si integra informatiile pe care le primesti la nivel mental si fizic in timpul antrenamentelor si pe parcursul zilei. Relaxarea profund te ajuta sa revii in sala de antrenament cu mai multa putere, focus, concentrare si determinare.

Cel mai important lucru este ca yoga schimba modul in care gandesti si abordezi totul in viata: cand inveti sa te misti cu usurinta si incetezi sa fortezi lucrurile, vei reusi sa ajungi in directia dorita fara accidentari, deschizandu-te pentru noi experiente pline de armonie si echilibru care te vor ajuta sa evoluezi.

Love,

Denis <3

 

Follow me on Instragram & Facebook

Write a comment