Despre Yoga, stress si bucuria momentului prezent

Starea de bine trebuie sa fie mainile fiecaruia dintre noi. Noi suntem responsabili de bunastarea, de fericirea si evolutia noastra.

Nu trebuie sa asteptam ca aceasta stare de bine sa vina din exterior, de la altcineva, de la parinti, prieteni, parteneri de viata, lideri, organizatii, societate.

Experienta bunastarii trebuie creata in interior, iar de acolo impartasita mai departe cu toti cei care interactionam. Nu degeaba Ganghi spunea: “Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.”

Yoga este o stiinta care incurajeaza manifestarea in realitate a faptului ca noi suntem responsabili de propria fericire. Tot ceea ce experimentam, fiecare interactiune, fiecare alegere, fiecare decizie luata in mod constient, dintr-o stare de prezenta ne va conduce spre o stare de multumire si bucurie.

Traim intr-o perioada agitata si nesigura in care auzim continuu despre “stress”, panica, depresie si boli cauzate de stress: totul se desfasoara pe repede inainte, avem atat de multe task-uri de indeplinit, atat de multe lucruri de bifat, incat totul devine un roller coaster, o lupta, iar societatea si educatia ne conditioneaza sa fim tot timpul in alerta, in competitie, in goana dupa “premiul cel mare”

Teoretic, avem toate premisele pentru a fi cu adevarat fericiti, prin tot ceea ce avem la dispozitie, prin usurinta cu care putem accesa informatii, prin usurinta cu care putem realiza diverse lucruri,  experimentand o stare de comfort la care multe dintre generatiile de dinainte nici macar nu puteau visa. Cu toate acestea, suntem extrem de stresati, gasim in permanenta motive pentru care sa ne plangem, pentru care sa fim nemultumiti, oricat de mult am avea sau oricat de mult am realiza, pentru ca suntem in goana dupa mai mult, niciodata in prezent, ci mereu anticipand viitorul.

E foarte simplu de inteles de ce, iar yoga ca stiinta ne expune acest lucru intr-un mod foarte simplu: pentru ca nu stim cum sa fim in pace cu noi insine, pentru ca nu stim sa fim linistiti, nu stim sa ne bucuram, sa experimentam o stare de bine, de multumire, de recunostinta, de apreciere care sa vina din interior, vom cauta intotdeauna in exterior, iar fericirea raportata la lucrurile din exterior va dura pana cand mintea noastra va constata ca tot ceea ce am acumulat nu e suficient si ca trebuie mai mult. Suna familiar? Un job mai bun, o masina mai mare, o casa mai mare…nimic gresit, pana la urma e normal sa ne dorim mai mult, dar in momentul in care toata existenta noastra se raporteaza la a livra mai mult pentru a putea bifa mai mult si uitam sa ne bucuram de prezent, se produce un dezechilbru major care se traduce in suferinta.

Cum putem gestiona mai bine toate situatiile stresante? Cum ne putem imbunatati experienta? Cum putem invata sa cream aceasta stare de multumire si bucurie care sa vina din interior?

E simplu…petrecand timp in liniste cu noi. Timp in natura in care sa apreciem fiecare moment. Aducand atentia asupra corpului, asupra respiratiei, asupra momentului prezent. Yoga, meditatia si tehnicile de mindfullness cultiva aceasta stare de conexiune cu noi, aceasta stare de prezenta, in care totul incepe ACUM. Incepe oriunde suntem in acest moment. Acesta este cel mai puternic moment care exista in timp, iar acesta este singurul timp pe care il vom experimenta, aici si acum.

 Asa ca daca trebuie sa schimbi ceva, fa-o ACUM. Daca vrei sa fii cel mai bun, fii ACUM, nu intr-un viitor indepartat si bucura-te de fiecare moment.

ACUM e momentul sa faci acel salt, sa faci acea schimbare pe care ti-ai dorit-o, acum e timpul sa lasi in urma tot ceea ce nu iti mai serveste. ACUM e timpul sa fii ceea ce ti-ai dorit sa fii, ceea ce ai cautat toata viata. Daca ai puterea de a schimba si influenta ceva, o ai acum. Nu in trecut, nu in viitor. Schimbarea adevarata nu se poate intampla decat ACUM.

Nu-ti face griji pentru viitor si nu plange pentru ceea ce s-a intamplat in trecut, ci mai degraba onoreaza prezentul: uita-te in sus, spre cerul albastru, deschide-ti inima, zambeste, simte si si apreciaza mirosul florilor, razi in soare, lasa-ti corpul sa se miste in ritmul existentei si realizeaza ca totul se intampla doar acum…si acum…si acum…si acum…in eternul moment prezent.

Write a comment