In vizita la Lidl Romania

Iesita de cativa ani din mediul de lucru conventional si trecand cumva ceea ce mi-a schimbat complet viata(yoga) catre zona antreprenoriatului, am inchis intr-o cutie tot ceea ce tinea de mediul corporatist in care am lucrat inainte.

Zilele trecute am acceptat cu multa curiozitatea invitatia de a fi corporatista pentru o zi in cadrul Lidl Romania, acolo unde am “ocupat” un post in cadrul departamentului CSR.

Evident, nu stiam mai nimic despre ce presupune acest departament, asa ca dupa ce am facut turul complet al noii cladiri inteligente din zona Aviatiei si m-am minunat de tot ceea ce am gasit acolo, mi-am luat frumusel agenda si pixul si am asaltat-o cu intrebari pe coordonatoarea departamentului, care a facut lumina in capsorul meu de modern yogi.

Pe scurt, am aflat ca CSR (eng. “Corporate Social Responsibility”) presupune aportul pe care o companie trebuie sa il aiba in dezvoltarea si sustinerea societatii, sub toate aspectele. Astfel, contributia CSR se imparte in 5 mari categorii:

  1. Sortimentul de produse: comercializarea produselor certificate si mentinerea standardelor de calitate
  2. Mediul: reducerea impactului asupra mediului prin optimizarea rutelor folosite la aprovizionare si prin construirea in concordanta cu legile de sustenabilitate.
  3. Societate: implicarea si sustinerea diverselor proiecte in educatie si mediu
  4. Angajati: sustinerea angajatilor in dezvoltarea abilitatilor profesionale, imbunatatirea mediului de viata si de lucru al acestora.
  5. Partenerii de afaceri: parteneriate pe termen lung cu furnizori din Romania.

Concret, ce am gasit si ce m-a impresionat cu adevarat a fost noul sediu Lidl, a fost acea cladire inteligenta care detine certificare BREEAM, ce incorporeaza o multime de sisteme care au ca scop reducerea resurselor folosite si impactul asupra mediului: sistem inteligent de umbrire care asigura in mare parte lumina naturala in interior, senzori impotriva vantului, panouri solare, lampi cu becuri led, pe baza de senzori care reduc considerabil consumul de energie electrica, pompe de caldura conectate la 78 de sonde geotermale  la o adancime de 100 metri, care incalzesc sau racesc intreaga suprafata a cladirii.

Am fost fascinata, de exemplu, de mobilierul de exterior facut din materiale reciclate 100%, de atentia acordata angajatilor prin facilitatile puse la dispozitie: asigurarea de viata, cantina cu hrana proaspat pregatita in fiecare zi, sala de sport in care se pot face antrenamente individuale, dar si clase de grup, o cafenea din care se poate lucra si unde se pot seta intalniri, programe de dezvoltare personala prin proiecte interne menite sa ii sustina, pas cu pas, in drumul lor spre evolutie si excelenta, atat in plan profesional, dar si personal.

De asemenea, am fost impresionata de implicarea in actiuni caritabile, prin proiecte concrete care sa aduca plus valoare in educatie, dezvoltare si mediu, de exemplu: sustinerea reciclarii, programe de formare pentru profesori, sau oferirea unei mese calde si after school pentru copiii defavorizati din mediul rural.

Apropos de proiecte, daca faci parte dintr-o organizatie non-profit, poate vrei sa verifici urmatorul program de granturi, care va sustine proiecte din domeniul educatiei si mediului. Gasesti toate detaliile accesand link-ul urmator: http://arcromania.ro/content/index.php/94-uncategorised/389-impreuna-cu-lidl-pentru-un-viitor-mai-bun-finantare-2018.

Un comportament responsabil inseamna intelegerea nevoilor comunitatii si a mediului din care facem parte si punerea in aplicare a unor strategii care sa imbunatateasca ceva. Cred ca daca fiecare dintre noi ne-am responsabiliza si am avea mai multa grija, fie ca vorbim de companii sau de simple persoane fizice, lucrurile s-ar imbunatati in mod notabil, mai ales in prezent, in contextul poluarii si al resurselor epuizabile, devenind astfel schimbarea pe care vrem sa o vedem in jurul nostru. 🙂

Luam cu totii cate ceva din resursele puse la dispozitie de aceasta planeta, dar cati constientizam sa nu irosim in mod inutil, sa pastram in conditii optime si sa ingrijim tot ceea ce ne este lasat la indemana? De multe ori, luam totul for granted, fara sa ne gandim la consecintele comportamentului nostru pe termen lung.

Pana la urmatorul articol, ma poti urmari pe canalul meu de Youtube, pe Instragram sau pe Facebook.

Cu multa iubire,

Denis

Write a comment