Luna trecuta am fost la Londra, la un training de inversiuni si arm balance, sustinut de doi profesori din State, pe care ii urmaresc de multa vreme si ii admir pentru dedicarea, seriozitatea si caldura lor.
Patrick Beach si Carling Harps sunt profesori de yoga, experti in inversiuni si arm balance, sunt tineri, frumosi si calatoresc in jurul lumii tinand cursuri si workshop-uri de yoga.
A fost o saptamana frumoasa, dar foarte grea, in care timp de aproximativ 7 ore pe zi am urmat un intreg proces pentru a putea ajunge sa sustinem si sa fim increzatori in posturile inversate.
La finalul saptamanii, Patrick si Carling mi-au acordat un scurt interviu pe care ma bucur sa il impartasesc cu voi si de asemenea, sunt foarte fericita sa va anunt ca anul viitor vor veni in Romania, cu un workshop pe tema inversiunilor.
Ce inseamna yoga pentru voi?
P. B.: Este o intrebare complexa…pentru mine, yoga inseamna conexiune, iar ceea ce vreau sa fac prin practica mea este sa ma conectez cu mine, sa ajung la esenta a ceea ce sunt ca persoana, fara identitati sociale, fara etichete, fara toate acele lucruri care ne definesc. Ori de cate ori practic, imi permit sa fiu eu insumi.
C. H.: Pentru mine yoga inseamna in general linistirea mintii, inlaturarea indoielilor, temerilor si gasirea unui loc in care sa fiu doar eu fara nimic altceva.
Ce rol joaca meditatia in viata voastra?
P.B.:Meditatia face parte din proces, asa ca fac tot posibilul sa meditez in fiecare zi, cateodata mai mult, cateodata mai putin, dar aplic diferite tehnici de meditatie. In general depinde de ceea ce am nevoie, iar unele dintre cele mai profunde meditatii au loc atunci cand calatoresc, in avion, cand reusesc sa ma detasez de absolut orice.
C.H.: Cateodata meditatia este intreaga mea practica, depinde de ce se intampla in corpul meu, in viata mea.
Iubesc sa meditez dimineata, imediat ce ma dau jos din pat, inainte de cafea, inainte de orice altceva, cand totul este foarte clar, in special cand sunt acasa, in zona mea de confort.
In general, majoritatea celor care practica yoga sunt femei. Cum putem schimba perceptia barbatilor si cum ii putem convinge sa incerce yoga?
P.B. :Totul tine de diferitele feluri de practica. Barbatii nu vad yoga ca pe o activitate care sa ii solicite suficient. Multi dintre ei asociaza yoga cu stretching-ul, pentru ca asa a fost gresit prezentata de mass-media.
Din fericire, in ultima vreme, lucrurile s-au schimbat, cel putin in US si barbatii au inteles ca, in final, yoga poate sa fie ceea ce ai nevoie sa fie, prin diversitatea practicii, prin faptul ca poate fi foarte solicitant fizic, prin faptul ca aduce rezistenta fizica, ca poate fi meditativa, terapeutica, iar in acest mod inclusiv barbatii pot veni mai aproape de aceasta practica.
C.H. : Este ciudat cum in mod traditional, yoga a fost o practica dominata de barbati si este foarte intersant cum acest lucru s-a schimbat, in general in vest. Este foarte important ca toata lumea, indiferent de sex, sa constientizeze diversitatea practicii, cate optiuni exista si ca yoga nu te face cu nimic mai vulnerabil decat mersul la sala, de exemplu.
Cat de important este sa ai o practica constanta si cum poti ajunge sa mentii toate acele posturi complicate pe care voi le faceti, in termeni de siguranta?
P.B.:Tot ceea ce predam in cursurile noastre creeaza o baza puternica, asa daca devii puternic, vei putea ajunge sa faci orice postura iti doresti.
In toate clasele si workshopurile noastre incepem cu posturi basic, creem o baza sigura, abdomentul devine puternic, bratele, coloana, zona lombara, practic tot corpul este pregatit astfel incat sa poata sustina posturile avansate. Cand practica este interconectata cu toate aceste aspecte, totul incepe sa infloreasca, practica devine sigura, iar rezultatele sunt cele asteptate, putand trece la posturile avansate, pentru ca avand o fundatie puternica, vom stii cum corpul se misca in spatiu si ne vom putea coordona si corecta singuri miscarile.
Cheia este constientizarea corpului in spatiu, iar pe mine nu ma intereseaza sa invat pe cineva un Handstand aruncandu-se de 100 de ori pe pereti, ci vreau ca acea persoana sa isi constientizeze corpul, sa stie cum sa isi miste soldurile pentru a ramane stabil intr-o postura, sa stie cand este prea mult, cand sa se opreasca, cum sa aiba o practica activa si contienta.
Atunci cand reusesti sa constientizezi faptul ca o practica avansata necesita o fundatie stabila,sigura, vei putea sa faci cele mai complicate posturi, in cel mai simplu si sigur mod.
C.H.: Cred ca Patrick a acoperit tot, as putea adauga faptul ca este nevoie de mindfulness, prezenta, constientizare, dedicare si angajament.
Initial, articolul a aparut in Revista Shape, editia lunii martie.
Follow me on Instagram & Facebook.
Denis