Te lupti cu depresia si anxietatea? Iata 6 moduri prin care yoga ajuta

In ultimele saptamani, tot mai multe persoane m-au contactat si m-au intrebat daca yoga ajuta in lupta cu depresia, anxietatea si atacurile de panica. De-a lungul timpului, am lucrat cu astfel de persoane si au avut rezultate excelente. Atunci cand yoga este imbratisata ca un stil de viata, rezultatele pozitive nu intarzie sa apara.

Multiple studii au confirmat ceea ce practicantii de yoga deja au experimentat: faptul ca indiferent care este motivul pentru care esti stresat si pentru care te confrunti cu stari de panica sau anxietate, yoga poate o fi o unealta puternica cu care putem calma sistemul nervos.

Sunt foarte multi factori care contribuie la reducerea si imbunatatirea starii psihice. Iata cateva idei despre cum yoga influenteaza:

  1. Yoga scade tesiunea si conduce catre o stare de relaxare.

In momentul in care suntem foarte stresati, corpul are tendinta sa se contracte, acumuland tensiuni la nivelul gatului, umerilor, maxilarului etc. Tensiunea musculara excesiva va hrani mintea cu sentimentul de neliniste. Cand vom experimentam relaxarea ca beneficiu yoga, vom diminua tensiunile si efectul pe care anxietatea il poate avea asupra noastra.

2.  Yoga regleaza respiratia.

Respiratia este strans conectata cu sistemul nostru nervos. In timpul atacurilor de panica sau cand suntem foarte nervosi si nelinistiti, avem tendinta de a respira rapid, superficial sau chiar putem sa ne tinem respiratia in mod inconstient, ca mai apoi sa luam o gura mare de aer. Toate aceste nu fac decat sa adanceasca si mai mult starea neplacuta in care ne aflam.

In schimb, daca devenim constienti de efectele negative ale respiratiei incomplete si incepem sa respiram profund, vom reusi sa calmam sistemul nervos. Yoga ne invata sa respiram constient si sa ne folosim de respiratie pentru a depasi momentele tensionate.

3. Yoga sporeste constientizarea corpului

De multe ori, suntem foarte tensionati si mai mult decat atat, functionam “pe pilot automat”, ceea ce face sa nu fim constienti de ceea ce se intampla cu si in corpul nostru. Pe langa efectele relaxante ale sesiunilor de yoga, vom invata cum sa devenim constienti de propriul corp, de senzatii, de trairi, reusind sa identificam tensiunile si sa le eliberam.

4. Yoga ajuta la eliberarea endorfinelor.

Endorfinele sunt neurotransmitatori despre care s-a dovedit ca imbunatatesc starea, reduc simptomele depresiei, stresul si anxietatea. Endorfinele sunt in esenta antidepresive naturale.

Mai mult decat atat, flexibilitatea si rezistenta ajuta la prevenirea accidentarilor si reducerea durerilor cronice. Minunat, nu?

5. Yoga pune stop framantarilor si grijilor inutile

Cu totii am experimentat acele momente in care am ramas blocati in anumite ganduri, griji, frici, iar aceasta ingrijorare cronica poate fi epuizanta, consumand inutil energie.

Atunci cand pasim pe saltelta de yoga, avem posibilitatea de a ne deconecta de la miile de ganduri ce ne trec prin minte si ne obosesc teribil. Desigur ca problemele nu dispar in mod miraculos, insa se schimba modul in care percepem si  ne raportam la aceste probleme.

6. Yoga cultiva acceptarea.

Yoga este o practica foarte challenging, care ne va pune fata in fata cu noi, exact asa cum suntem noi. Este foarte important sa ne acceptam corpul, sa il respectam si onoram, sa ne acceptam limitarile, defectele si partile mai putin bune.

Mare atentie! Acceptarea nu inseamna resemnare, stagnare, plafonare sau complacere intr-o anumita situatie.

Acceptarea inseamna intentia de a merge mai departe, spre evolutie, constientizand situatia de ansamblu exact asa cum este ea.

Yoga este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce anxietatea si stresul. Yoga ne ajuta sa ne focusam pe respiratie, elibereaza endorfine, reduce tensiunea musculara, ne ajuta sa devenim increzatori si sa devenim parte dintr-o comunitate in care suntem sustinuti.

Indiferent ca te lupti cu stari depresive, stress, anxietate, neliniste sau pur si simplu vrei sa adopti un nou stil de viata, daca nu ai practicat pana acum yoga, te incurajez din tot sufletul sa incerci!

Iti va schimba viata!

 

Follow me on Instagram & Facebook

Denis <3

Write a comment