Telina, radacinoasa minune

Radacinoasa aromata, din familia Apiaceae, telina se consuma integral (radacina, tulpina – apio, frunzele), iar din seminte se extrage un ulei volatil folosit in industria farmaceutica si cosmetica.

Initial, telina era consumata mai mult iarna, datorita proprietatilor ei tonice,  digestive, diuretice si de ajutor in caz de raceli. Acum insa, perioada de consum s-a extins, fiind apreciata in tot timpul anului.

Telina contine foarte putine calorii (12 kcal / 100 gr), iar in schimb iti aduce in organism un aport important de vitamine (A, complex de B-uri, C, E, K), minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), luteolina (antioxidant si antiinflamator care lupta impotriva radicalilor liberi din organism), fibre (de ajutor pentru un tranzit intestinal bun) si apa (ceea ce face ca telina sa fie un diuretic important).

Consumul constant de telina, iti poate aduce beneficii importante asupra sanatatii: combate afectiunile cardiace, imbunatateste functiile rinichilor, intareste imunitatea, iar datorita continutului crescut de fibre, ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

In bucatarie, telina poate acompania cu succes preparatele pe baza de carne, se poate gati la abur sau fierbe in supe delicioase. De asemenea, o poti consuma si cruda in salate, sucuri sau murata.

Daca doresti sa iti prepari un suc verde delicios si plin de nutrienti, pune la blender cateva mere verzi, impreuna cu o tulpina de telina (apio) si putin ghimbir.

Semintele (de fapt un mic fruct) se cultiva pentru ulei volatil (ingredient folosit in industria farmaceutica, in medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru reducerea tensiunii arteriale, in industria cosmetica si in parfumuri) sau ca si condiment.

Telina se poate pastra in frigider pentru max. 4 saptamani.

A se evita consumul ei atunci cand te expui la soare deoarece creste fotosensibilitatea sau in timpul sarcinii deoarece favorizeaza contractiile uterului.

Atentie: telina face parte dintre alergeni, iar in anumite cazuri, contactul cu aceasta planta sau cu utilajele care au procesat aceasta planta poate provoca soc anafilactic.

Atunci cand apar manifestari neplacute, sunt probleme de sanatate sau doresti sa urmezi o cura in scop terapeutic, adreseaza-te medicului tau.

Write a comment