In zilele noastre, in mod paradoxal, toate informatiile pe care le avem la indemana, progresele tehnologice si stiintifice au facut ca nivelul de stres cu care ne confruntam sa creasca exponential.
Presiunea sigurantei financiare, nevoia de validare si de afirmare, dorinta de a avea succes sunt factori care imping catre o stare de stress, anxietate si depresie.
Stresul se manifesta la nivel fizic si emotional prin musculatura contractata si tensionata, expresii faciale tensionate, neliniste, anxietate, panica si multe alte stari negative.
Oamenii raspund la aceeasi situatie stresanta cu diferite niveluri de intensitate. Unii dintre acestia pot deveni nervosi, altii confuzi sau depresivi, iar in final, stresul poate conduce catre dezechilibre fizice si emotionale, imbatranire prematura sau chiar boli grave.
Conform yoga, sanatatea mintii se reflecta in corp, astfel incat presiunea mentala si emotionala streseaza fiecare sistem fizic. Corpul nostru este oglinda stilului de viata, a modului in care traim, ne hranim si ne odihnim.
Tensiunea asociata cu stresul este stocata in principal in musculatura, articulatii, diafragma si sistemul nervos.
Metodele de relaxare profunda din yoga au efecte fantastice asupra corpului.Cand o parte a corpului este tensionata, fluxul de sange in acea zona scade, reducand imunitatea.
Posturile de yoga lucreaza astfel incat sa se detensioneze acele zone afectate, imbunatatind circulatia, stabilizand ritmul cardiac si tensiunea arteriala.
Respiratia superficiala devine profunda , permitand un aport mai mare de oxigen, indepartand stresul existent in corp si in minte.
Multi oameni raspund la stress in mod negativ, recurgand la calmante, alcool, tigari, droguri sau mancand compulsiv. Acestea pot aduce o eliberare pentru moment, dar stim cu totii ca sunt doar solutii temporare si daunatoare, avand efecte secundare periculoase care, de fapt, cresc nivelul de stres.
Practica asanelor(posturi) si a pranayama(tehnici de respiratie) reprezinta o modalitate eficienta in lupta impotriva stresului si in acelasi timp o tehnica de terapie naturala, iar spre deosebire de alte terapii, nu exista pericolul efectelor secundare.
Practicate impreuna, genereaza o cantitate uriasa de energie in corp, stimuland celulele si relaxand musculatura tensionata.
Efectul asupra starii de spirit si mentale apare in timp, pentru ca yoga nu se ocupa doar de simptome, ci lucreaza asupra cauzelor stresului, ajutandu-ne sa ne detasam sa ne pozitionam diferit fata de orice provocare ce apare.
Simpla relaxare nu este suficienta pentru a contracara efectele nocive ale stresului, insa, impreuna cu o practica yoga regulata, alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat, ne putem elibera de sub presiunea stresului de zi cu zi.
Alimentatia joaca si ea un rol important, asa ca se recomanda ca hrana sa fie intotdeauna proaspata, alcatuita din fructe si legume de sezon, care au suficiente proprietati nutritive, astfel incat sa asigure aportul de vitamine si nutrienti.
Se recomanda evitarea alimentatiei de tip junk food si fast food, intrucat impactul asupra corpului si implicit a starii de spirit este extrem de nociv.
Yoga ne ajuta sa facem fata mai bine situatiilor complicate cu care ne confruntam in fiecare zi, putand astfel sa ne detasam si sa privim totul cu mai multa seninatate, din acea postura de observatori, astfel incat sa nu mai actionam sub impulsul nervilor si emotiilor negative.
Daca nu ai incercat pana acum yoga, te invit pe canalul meu de Youtube https://www.youtube.com/watch?v=mjbHbQfw-Jo&t=32s sau la clasele mele. M-as bucura sa te ghidez intr-o calatorie minunata spre tine.
Intre timp, ne vedem pe Instagram si Facebook. 🙂
Cu multa iubire,
Denis